Zoeken naar ...
Ferex

Rijplaten laten bodem intact

Innovatieve rijplaten laten bodem intact

Rijplaten van Ferex zijn innovatieve producten die door hun grote formaat en lage gewicht afwijken van de standaard rijplaten en draglineschotten. Een groot voordeel van deze rijplaten is dat ze de belasting zo optimaal spreiden dat ze rechtstreeks op elk aanwezig maaiveld te leggen zijn.

Bezoekers van de Infra Relatiedagen in Hardenberg konden zich in februari al verbazen over de prestaties van Ferex rijplaten: In de waterpartij voor de beurshal stond een vrachtwagen geparkeerd op een drijvende rijplaat. Dat is mogelijk doordat de composiet rijplaten van Ferex een groot formaat hebben, licht van gewicht zijn en luchtgevulde kamers hebben. Ook zijn de platen middels een in elkaar klikkende overlap aan elkaar te koppelen tot een vrijwel gesloten geheel.

Zelfs op drijfzand

De eigenschappen van de Ferex platen maken ze geschikt voor elke ondergrond. Op elke grondslag kunnen de platen worden neergelegd zonder grondwerkzaamheden, wat grote voordelen oplevert voor zowel budget als milieu. Zelfs op drijfzand is een tijdelijke rijbaan of werkplatform aan te leggen.

 

Bodemherstel

Groot voordeel van deze werkwijze is dat de bodemstructuur niet wordt aangetast. Afgraven van teelaarde is niet nodig en bij veengrond kan deze dus ook niet gaan oxideren – met de daarmee gepaard gaande CO2- uitstoot – en slinken. Ook zal de ondergrond niet inklinken.

Na het verwijderen van de Ferex rijplaten is de bodemstructuur en de flora nog volledig intact. Zowel bij natuurgrond als cultuurgrond is dat een belangrijk pluspunt omdat het bij gebruik van traditionele rijplaten in een zandbed wel tot tien jaar kan duren voordat de bodem zich volledig hersteld heeft.

Minder machines

Dat er geen grondwerk nodig is, levert tevens een forse besparing op op de inzet van machines, en dus ook op brandstof en CO2-uitstoot. Er hoeft ook geen zand en geen extra aanvulgrond te worden aangevoerd, wat opnieuw winst is voor milieu en budget.

Ook bij het transport pakt het gebruik van Ferex positief uit. Door het lage eigen gewicht verdubbelt het aantal vierkante meters in een vracht, waardoor het aantal logistieke bewegingen halveert.

 

Veiligheid

Gebruik van Ferex rijplaten verhoogt de veiligheid op de bouwplaats. Doordat de platen met een overlap worden gekoppeld, kan er geen modder tussen de naden door omhoog komen en blijft het oppervlak schoon en stroef. Verder is composiet en materiaal dat niet elektrisch geleidend is, zodat ook werk in de buurt van of aan het hoogspanningsnet veilig kan worden uitgevoerd.

Contact

Geïnteresseerd in deze innovatie en wat die voor uw bedrijf of project kan betekenen?
Neem contact met ons op.